zaterdag 12 december 2009

Besparen door Zwarte Markt te bezoeken

Vandaag zijn we er toch even uit geweest. Mijn ouders staan al een tijdje op de zwarte markt in geleen (Nederlands Limburg).
Dus wij met zijn allen in de wagen en er naartoe gereden. Zoals jullie wel weten zouden we er zelf ook staan dus was even een sleur maar goed het was de moeite. Wat een gastvrijheid en gezelligheid troffen we zeg!
We hebben ons best vermaakt en lekker gegeten. Er staat namelijk een kraam met allerlei Turkse gerechten aan....1 euro echt geweldig! Ze houden hier wel degelijk rekening met de armeren onder ons want er werd ook geen entree gevraagd. Je kan dus gezellig een dagje uit zonder dat het je perse iets hoeft te kosten want zeg zelf...voor 1 euro eet je thuis ook niet wel?
Ook koffie en gebak en soep allemaal aan mega goedkope prijzen. Ik keek mijn ogen uit!
De kinderen werden direct in het hart gesloten en hadden, dankzij de kraamhouders en eigenaren van zwarte markt geleen (Nederlands Limburg), geen honger. Dan hadden ze weer snoep, dan een koek en zelfs soep! Buiten is een speeltuintje waar ze heerlijk kunnen spelen. Echt top!
Dan is er zo ontzettend veel te zien dat ik mezelf een beetje in het niet voelde vallen met onze tweedehands spulletjes, maar toch zijn ook de andere tweedehands kramen en zelfs de nieuwe producten tegen een prikje te kopen. (zou er dus terug willen zonder de kinderen :) )
Al met al was het een leuke besparende dag waarbij we toch veel plezier hebben gehad.
Als je niet te ver wegwoont zou ik zeggen ga er eens kijken! Het is echt de moeite en volgens mij is zo een gastvrijheid en besparend uitje tegenwoordig echt uniek.

Hun eigen site vind je hier. Zwarte Markt Geleen.

vrijdag 11 december 2009

Besparen in dit weekend

Wat ik met onderstaande post ook nog duidelijk wilde maken is dat we dit weekend dus ook flink kunnen besparen.
We geven geen extra geld uit want we gaan proberen wat geld te verdienen. We komen onder de mensen wat weer besparend is op de vaste kosten van stroom en verwarming (want die staan uit) en daarnaast besparen we natuurlijk ook op een hoop gepieker want in het weekend kunnen we toch niks meer doen.

Overigens zijn er wel meer manieren om te besparen in het weekend. Een ervan is gewoon niet weggaan ;)
Tweede is het gezellig maken door met de kinderen koekjes te bakken of brood of iets wat niet te duur is en wat nuttig is. Nu tijdens de feestdagen is het ook leuk om vanalles voor kerst te knutselen.
In het weekend gemakkelijk eten maken zoals soep of iets dergelijks kan ook al besparen op de kosten. Vaak wordt er in het weekend namelijk gemakkelijk gedaan en iets gehaald terwijl je ook van de nood een deugd kunt maken en vooruit koken. Normaal gezien heb je in het weekend tijd genoeg om vooruit te kunnen koken wat weer tijd bespaart door de weeks.
Wil je toch weg? Ga dan bij iemand op visite zodat je geen geld hoeft uit te geven aan een drankje of ga naar een plek waar je zelf je drank mee kunt nemen.

Schulden en toch leven?

Ja ben ik weer...schulden en toch leven? Het zou mooi zijn en het kan ook wel maar toch zeer minimaal.
Echter heb ik me de afgelopen twee dagen niet enkel bezig gehouden met kwaad zijn en piekeren hoe ik moet eten enz. Ik ben gaan opruimen en sorteren. Spulletjes van de kinderen, kleding enz. Ik heb dozen vol gevonden en ga ze verkopen op de rommelmarkt.
Dan maar zo. Ik zou ze, zoals ik normaal doe, graag gratis doorgeven maar ze geven me geen andere keus dan het zo te doen.
Wel even navraag gedaan bij betrouwbare bronnen en volgens hen mag ik in de collectieve schuldbemiddeling best eens in de maand of zo oudere spullen van mij of de kinderen verkopen om weer wat nieuwere in de plaats te kunnen halen. Het moet toch niet uitmaken of ik er dan kleding of voedsel van koop lijkt me?
En is dit wel een probleem dan heb ik pech. Ik kijk enkel nog maar van week tot week en naar mijn kinderen.

Schuldbemiddeling verschillen Belgie en Nederland

Om even terug te komen op mijn voorgaande posten zijn er inderdaad een aantal nadelen te noemen over de Belgische collectieve schuldbemiddeling waar ik pas achter kwam nadat we akkoord zijn gegaan met deze schuldbemiddeling.

Je betaald vlot de eerste 1-2 jaren geen enkele schuld af. Er wordt enkel geind en nagekeken of er misschien een afbetalingsplan geregeld kan worden via de rechter of minnelijk. Dat wil dus zeggen dat je al ruim 2 jaar in "armoede" leeft alvorens je uberhaupt te horen krijgt of je toegelaten wordt in de Collectieve schuldbemiddeling en hoe lang deze dan wel of niet gaat duren. Ook blijven tot die daadwerkelijke uitspraak de rentes oplopen terwijl daar als schrale troost tegenoverstaat dat je een leefloontje krijgt en de deurwaarders niet meer aan de deur mogen komen.

Erenlonen van de schuldbemiddelaar bedragen 3 procent van het officiele schuldbedrag en dus niet, zoals in Nederland bij de WSNP een vastgesteld maandelijkse bijdrage.

Officieel dient de schuldbemiddelaar iedere zes maanden een dossier te overleggen bij de rechtbank die je zelf mag gaan inzien. Hierin staat de vooruitgang, de voorstellen, de in-en uitgaven en het reservepotje voor onvoorziene omstandigheden en/of schulden. Helaas....bij ons is nooit iets neergelegd en kunnen we dus enkel de brief inzien die we 1,5 jaar geleden gekregen hebben namelijk dat we toelaatbaar zijn verklaard. Er is geen toezicht op de schuldbemiddelaar want na contact met de griffier zeiden ze dat ze zich daar niet mee bezig konden houden en dit maar een mini deel van hun werk was. Absurd nietwaar??

De looptijd van de collectieve schuldbemiddeling bedraagt maximaal 5 jaar. Echter gaan deze vijf jaar dus pas in nadat de rechter daadwerkelijk uitspraak heeft gedaan. Van te voren kan je dus vlot 2-3 jaar nog in de toelaatbaarheids fase ronddobberen wat dus wilt zeggen dat 8-10 jaar heel normaal is. Bij de WSNP start men en is de looptijd (in de meeste gevallen bij particulieren) 3 jaar. Je weet dus een begin en einddatum. Eveneens wordt bij de WSNP een bepaald gedeelte van de schuld betaald en dienen schuldeisers hiermee akkoord te gaan, doen zij dit niet krijgen ze niets en krijgt de rest meer. Bij de collectieve schuldbemiddeling wordt geacht alle schulden in het geheel, dus incl rente en kosten, betaald te krijgen.

In de WSNP krijg je een leefloon waarvan je moet eten, drinken, kleden wassen en plassen zeg maar.(althans dit geldt in de meeste gevallen) Hier krijg je ook een leefloon maar daar dien je dan ook alle vaste lasten e.d van te betalen. Voor een gezin met 4 kinderen geldt 1000 euro maar dat kan gerust minder worden zoals jullie zagen, nu is het namelijk maar 700 euro. Kinderbijslag, toelage e.d worden ook meegeteld als aflossing voor de schulden.

Overeenkomstig is dat je geen nieuwe schulden mag maken tijdens de looptijd van de schuldbemiddeling. Dan vraag ik me af hoe je dat doet wanneer je van 700 euro alles zelf dient te betalen :s (ze vragen zich dan nog af waarom sommige mensen alsnog tot delicten als stelen en geweld overgaan)

dinsdag 8 december 2009

Zuinig zijn dankzij...

We moeten zuinig zijn. Heeeeel zuinig.
Besparen is dan een ding maar naast zo min mogelijk uitgeven moeten we nu, net tijdens de feestdagen, meer dan zuinig zijn.
Een schuldbemiddeling is niet altijd even leuk. Sterker nog, soms heb ik er spijt van.
We zijn altijd wel zuinig geweest en dat is ook helemaal niet erg, maar om nu met nog 15 euro rond te komen tot drie januari gaat wel heel ver denk ik zo.
Reden? Geen idee hoor. Inkomsten zijn toch binnen gekomen. Maar goed, we blijven positief. We zoeken wel een manier om zuinig te zijn. Is het niet met nog meer inkomsten te verwerven en op die manier nog minder uit te geven, dan is het wel door kleding of iets dergelijks op een rommelmarkt te verkopen.
Overigens zijn er ook voldoende sites te vinden waar je gratis vanalles kunt verkrijgen. Ook wel eens praktisch in tijden als deze. Alles is zoieso al vaak erg duur.
Zuinig zijn heeft ook zijn voordelen. Met besparen ben je enkel bezich met financien op een rijtje te zetten, maar als je geen financien meer hebt zal je zuinig moeten zijn en roeien met de riemen die je hebt. En laat ik die, kwa tijdsbesteding en gezelligheid, nu net even gevonden hebben.
Een leuke prijsvraag over beauty en welness, daar wordt je als vrouw toch weer vrolijk van. En als je jezelf nog verveelt kan je hier eens rondkijken.