donderdag 18 juni 2009

  • Wat heb je nodig om zelf waterijs te maken.


    De enige echte uitgave die je moet doen zijn waterijs bakjes te halen. Iedereen kent ze wel. Van die bakjes waar een dekseltje met een stokje op kan.
    In de meeste kookwinkels, maar ook in de meeste gadget winkels zijn deze voor een paar centen te verkrijgen. Soms verkopen ze deze zelfs in de supermarkt.

    Let op:Dit is een eenmalige uitgave! Je kan deze bakjes jarenlang gebruiken!

    Daarnaast kan je helemaal zelf kiezen welke smaak waterijs je graag hebt. Zo kan je ranja kopen in verschillende smaken, ook zonder kleurstoffen en zelfs zonder suiker. Je kan je zelf gemaakte waterijsje dus zo Light maken als je wilt.
    Ook is het mogelijk om kant en klare fruitsappen te gebruiken. Denk eens aan ananassap, bananennectar of gewoon appelsap!

    Natuurlijk heb je ook water nodig. Dit kan gewoon van de kraan zijn, maar hou je meer van bronwater, dan kan je natuurlijk ook gewoon flessenwater van je favoriete merk gebruiken.

    Als laatste heb je een vriezer nodig en een dosis geduld. De waterijsjes moeten namelijk wel de kans krijgen om door en door bevroren te raken.


    Hoe begin ik aan het zelf waterijsjes maken?


    Heel simpel!
    Wanneer je de bakjes eenmaal hebt vul je deze naar smaak met je gekozen fruitsap. Zo wordt appelsap een lekker appelijsje en bananennectar een bananenijsje. Om deze smaken niet te zuur te laten worden adviseer ik je wel om 1/3 water te gebruiken.

    Tip: Vul niet tot boven aan. Het water wat bevriest zet uit. Dit om morsen en te vast vriezen te voorkomen.

    Wanneer je liever een ranja ijsje hebt maak je best eerst wat ranja in een kan. Zo kan je proeven of de smaak voor jou goed is. De ene houdt namelijk van een heerlijk zoet waterijsje terwijl de ander juist met iets minder genoegen neemt.
    Als je de ranja op de juiste smaak hebt vul je de waterijs bakjes tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.

    De rest is eigenlijk voorspelbaar. Doe de dekseltjes (met het stokje in de vloeistof) op de bakjes en zet ze in de vriezer. Nu is het enkel afwachten tot de vloeistof bevroren is en de waterijsjes klaar zijn!


    Waarom zou ik zelf waterijs maken?


    Er zijn een aantal redenen waarom dat je waterijs zelf zou kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan:

    Allergieën
    Besparen
    De calorieën zelf in de hand hebben
    Je eigen smaak
    Altijd een ijsje voorhanden
    Goedkope traktatie voor een kinderfeestje
    Je kan de kinderen zelf hun waterijsje laten maken
    Minder afval (denk aan de dozen en papiertjes die om de gekochte waterijsjes zitten)
    Niet meer met een koeltas naar de winkel voor je waterijsjes
    Ze zijn over het algemeen veel lekkerder

    Misschien heb je zelf nog wel een andere reden om zelf je waterijsje te maken! En wat natuurlijk heel belangrijk is. Je hebt alle keus en kan eindeloos variëren in de smaken, maar je zou ook eens kunnen proberen te combineren.


    Een van de redenen waarom wij dit thuis doen:
    Onze kinderen vinden het erg leuk zelf hun waterijsje te maken en wat een leuke bijkomstigheid is. Ze zeuren ook zelden nog wanneer de ijskar voorbij komt. Hun eigen waterijs vinden ze specialer en lekkerder en iedereen die op bezoek komt krijgt er trots een zelf gemaakt waterijsje aangeboden.

woensdag 17 juni 2009