zaterdag 12 september 2009

Besparen en meteen sparen het kan dus :)

Het kan! Geloof me, zelfs als je in de collectieve schuldbemiddeling zit, rookt, vijf huisdieren hebt en vier hongerige wolfjes van kinderen kan je sparen!
Ik geloofde het ook echt niet tot ik het zelf eens ging proberen. Met neemt een spaarpot, zo een ijzeren die je met blikopener moet openen, en stopt hier iedere keer al je klein geld in.
We zijn hier nu twee maanden aan bezig en de spaarpot is bijna vol! Het zal misschien geen honderden euro`s zijn, maar sparen voor een leuke dag weg gaat dus wel degelijk!
We besparen waar we kunnen, behalve op roken want dat doen we dus weer, maar kleding, decoratie kadootjes op alles besparen we zonder dat iemand ziet dat we iets missen. Alleen onze echte naasten weten hoe we er voor staan en dat is genoeg. Niet dat we ons schamen....absoluut niet het feit is namelijk dat meer dan de helft van Nederland en Belgie in dezelfde situatie zitten dus who cares?
Maar de collectieve schuldbemiddeling zorgt er echt niet voor dat we het minder hebben. Sterker nog, we hebben rust, voldoende te eten en te drinken en met een heleboel besparingen her en der hebben we het luxer dan voorheen!
Alles wat we aan het eind van de maand overhouden gaat ook weer in die spaarpot. De afgelopen maand was het 55 cent, maar toch....we hadden dan ook een bruiloft en een aantal kosten aan medicijnen gehad, plus de belastingen waren er weer.
Deze maand zullen we hoogstwaarschijnlijk, zoals ik het nu uitreken allemaal, 1.50 euro kunnen sparen. Het is de bedoeling om volgend jaar een weekendje vakantie te doen en dit zal ons vakantiegeld gaan worden om ter plaaste uit te geven.

Vorig jaar deden we hetzelfde overigens en hadden twee ijzeren spaarpotten vol met klein geld. We konden 200 euro besteden op ons weekendje en het was heerlijk!! Gek genoeg hielden we nog wat over en konden we ook nog naar een goedkoop pretpark. Het besparen zit er blijkbaar ingebakken want ik heb er alle dagen gekookt.

Ach...wat ik wil zeggen is....in de collectieve schuldenregeling is het nog niet zoooo slecht en waar een wil is is een weg!

Collectieve schuldenregeling en toch een auto?

Wanneer je de wagen nodig hebt om naar je werk te gaan of wanneer je een te groot gezin hebt of kleine kinderen kan de schuldbemiddelaar hier rekening mee houden. Je mag je wagen dan houden. Bij ons is dit het geval. We hebben dan ook een oude auto, elf jaar oud al. Maar we hebben dat ook vier kleine kinderen plus mijn man moet vaak in de nacht werken zodat de auto niet vervangen kan worden door de bus. Daarom proberen we evengoed de auto zo veel mogelijk te laten staan en besparen op de brandstof. Het is wel zo dat we door de collectieve schuldenregeling niet meer geld krijgen om de wagen te kunnen betalen. We moeten dit dus gewoon van ons leefloon doen.


Autorijden is tegenwoordig een dure hobby. Helaas is het soms ook echt noodzakelijk om een wagen te hebben. Op bepaalde vlakken kan je moeilijk besparen, maar er zijn zeker zaken waar je rekening mee kan houden namelijk:

-Neem af en toe eens de fiets of ga te voet naar de bakker, het is nog gezond ook.

-Kijk eens of je de brandstof niet elders goedkoper kan krijgen.

-Hoe hoger de versnelling waarin je rijdt, hoe zuiniger de auto is.

-Hou het liefst de ramen dicht tijdens het rijden. Door de luchtdruk gebruikt hij meer brandstof.

-Probeer alles ineens te halen. Boodschappen doen met de auto kan gemakkelijk in een keer! Vergeet dus ook niets en schrijf een lijstje.

Vergelijk de verzekeringen eens. Dan kan je zien dat je soms toch nog teveel betaald. Besparen is ook moeite steken in het nakijken van alle gegevens.

Misschien ben je beter af met een kleine auto? Die verbruiken heel wat minder.

vrijdag 11 september 2009

Schuldbemiddeling nog niet eens gestart?

Waar ik zelf pas sinds kort achter ben is dat je nog steeds niet in de collectieve schuldbemiddeling zit zolang er nog geen tijdsduur of afbetalingsplan is aangemaakt. Ik vond dit behoorlijk vreemd en frustrerend om te horen!

Ik bespaar op alles en wil perse dat het leefloon zo laag blijft om zo snel mogelijk weer uit de collectieve schuldbemiddeling te zijn. De maximale tijd zou vijf jaar zijn, maar nu hoor ik dus dat dit pas ingaat vanaf het moment dat je bij de rechter al je betwistingen enz door hebt gegeven en daarnaast een betalingsplan hebt uitgewerkt!

We weten dat er heel veel betwist gaat worden. Sowiezo alle deurwaarderskosten en rentes die erop zijn gekomen. We hebben dan wel twee jaar alles geprobeerd om er zelf vanaf te komen en ik hield zelfs niets over om van te eten! Dit geeft ons nu dan voordelen en onze schuldbemiddelaar zegt dat we er ook wel binnen twee tot drie jaar vanaf zullen zijn.

Ja....leuk, maar pas wanneer de zitting is geweest en we zitten nu al 1,5 jaar bij een schuldbemiddelaar! Met andere woorden, zolang er niet betaald gaat worden en er geen afspraken zijn gemaakt kan het toch snel vijf jaar worden!

Maar goed, ik hoorde nu dat we waarschijnlijk in oktober met de betwistingen enz naar de rechtbank gaan en dat er een behoorlijk betalingsplan opgezet kan worden. Gelukkig maar! We zijn een kei geworden in besparen dus we willen perse dit lage leefloon houden en dan ook echt flink aflossen op een zo kort mogelijke tijd.

Hopelijk gaat dit lukken! Wanneer er nieuws is zal ik het direct posten.

maandag 7 september 2009

Besparen door zelf meer energie te leveren

Je leest het goed. Je kan wel degelijk besparen door zelf meer energie te leveren. Vooral als het om je huis gaat!


We genieten tegenwoordig echt van ons huis. Er wordt erg veel aandacht besteedt aan de inrichting, de kleuren van de muren en de decoratie. Dit heeft niets met besparen te maken, tenzij u al deze producten natuurlijk op de goedkoopste manier heeft aangeschaft. Dit is natuurlijk ook heel erg leuk om te doen en je voelt je al snel echt “thuis” in je eigen huis.


Toch wordt er dagelijks enorm veel geld weggegooid puur omdat mensen niet stilstaan bij een aantal belangrijke factoren. Energie, water en verwarming kosten allemaal geld. Waarom zou je daar zoveel aan betalen als het ook allemaal wat minder kan?


Verwarming:

Wanneer het buiten weer koud wordt is er niets fijner dan lekker met het gezin in een verwarmd huis voor de buis te zitten. Toch kost deze gezelligheid vaak meer dan nodig. Ieder huis heeft kieren en gaten en er kan flink wat warmte verloren gaan doordat deze niet opgemerkt worden. Men betaalt de rekening en heeft het warm, daardoor wordt er vaak gewoonweg niet aan gedacht dat er zeer veel te besparen valt!


Loop maar eens door uw huis en bekijk alle deuren, ramen en muren eens goed. Zitten er ergens openingen waar de koude door naar binnen kan? Natuurlijk! Dit heeft ieder huis! Zelf tochtstrippen plaatsen, een kier dichtsmeren en de kozijnen weer bijwerken kunnen echt een enorm verschil maken op de verwarming van uw huis! Begin nu vast te klussen, dan zal je aan het eind van het jaar aan de factuur merken dat deze kleine klus u flink wat geld bespaart!


Energie:

Licht brengt leven zeggen ze wel eens, toch kan licht ook behoorlijk wat geld kosten! Wie kent het niet? Men vergeet ergens een lamp uit te doen en deze blijft de hele dag branden. Zorg ervoor dat alle lampen in huis voorzien zijn van spaarlampen, dit scheelt al een heleboel aan verbruik van energie.

Dan de pc die aan blijft staan. Zet hem uit wanneer hij niet wordt gebruikt! Het liefst trek je ook alle adapters uit, deze blijven namelijk energie nemen. Op deze twee dingen kan je al ontzettend veel energie besparen!

Was en droog je was enkel tijdens de daluren. Ben er zeker van dat je ook bij de goedkoopste leverancier zit! Lees je contract nog eens goed door en stap, wanneer je merkt dat je teveel betaald, zo snel mogelijk over!


Een manier om veel op je energie te besparen is je lampen gewoonweg niet aandoen. Wanneer je tv kijkt met het gezin is het branden van een aantal kaarsjes vaak erg gezellig. Overigens geven deze ook weer warmte wat weer verwarming bespaart. Trek een deken over jullie heen en drink een warme chocomelk. Er zal vast niemand klagen bij zoveel gezelligheid en de rekening aan het eind van het jaar zal aanzienlijk minder zijn!


Water:

Jaarlijks wordt er ontzettend veel water verspild en de meeste verspillingen kunnen door zelf wat klusjes te doen al snel verholpen worden. Water is de mens zijn eerste levensbehoefte, waarom besparen we hier niet op om zo te garanderen dat er over honderd jaar ook nog fris water te verkrijgen is? Daarnaast kan je ook nog eens besparen op de eindafrekening van je factuur!


Ga allereerst eens na of er geen lekkende kranen in huis zijn. Op deze manier verspil je water zonder dat je het beseft. Repareer ze direct of ontkalk ze tijding, dit kan al zeer veel schelen! Daarnaast is bewezen dat een afwasmachine minder water verbruikt dan het met de hand afwassen. Investeer hier eens in, het is een gemak voor jezelf, maar je bespaart ook weer water en geld!

Een baksteen in de spoelbak van het wc leggen is toch een eenvoudige klus, toch zijn er nog maar weinig mensen die dit doen. Wanneer je de baksteen wel gebruikt verbruik je bij het doorspoelen maar de helft aan water! Dit bespaart natuurlijk enorm veel!

Bedenk ook eens of een regenton geen oplossing is voor het water geven van de planten. Regen is gratis en de planten zullen er echt net zo tevreden mee zijn! Ook kan regenwater gebruikt worden voor het doorspoelen van een kleine boodschap.

Een besparende douchekop is een must! Deze is ook zeer eenvoudig zelf aan te brengen in de badkamer!

Daarnaast heb ik nog een tip: Zelf klusjes in huis doen bespaart u handen vol geld. Veel mensen huren nog steeds een bedrijf in voor het verven van de muren of het behangen van een kamer terwijl dit een klusje is wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Probeer dus altijd eerst zelf problemen in huis te verhelpen of vraag je buurman of een familielid voordat je direct een bedrijf inhuurt. Het kost misschien wat energie van jezelf maar je bespaart er ontzettend veel geld mee uit.
 
Wanneer je in de schuldbemiddeling zit is het heel moeilijk om je rekeningen netjes te betalen, zeker wanneer er een te hoge eindafrekening komt. Begin met de tips van hierboven en je zult zien dat deze eindafrekening een stuk lager zal liggen dan die van vorig jaar!!