vrijdag 15 januari 2010

Problemen tijdens Collectieve Schuldenregeling.

Lange tijd niets geschreven en eerlijk gezegd had ik daar ook weinig behoefte naar maar goed, daar ik deze blog ben gestart om mensen die in de collectieve schuldbemiddeling zitten te helpen met mijn ervaringen of mensen die denken deze regeling in te gaan nog eens goed te laten nadenken wil ik toch mijn verhaal nog even doen.

Ten eerste, ik vind het schandalig dat er zo weinig informatie wordt gegeven wat de collectieve schuldenregeling nu eigenlijk inhoudt. Door de staat, ocmw en zelfs de pers wordt het als iets heilzaams gezien en zou dit de enige goede en eerlijke manier zijn om je schulden af te lossen.

Over schulden gesproken. Wanneer je 2000 euro schuld hebt en deze netjes wilt aflossen met een afbetalingsplan en je, wanneer je denkt goed bezig te zijn, na een jaar opnieuw de rekening krijgt gepresenteerd en deze ineens 3000 euro is moet je al gaan nadenken. Wij deden dit niet....althans....ik snapte niet hoe dat kon maar onze lieve deurwaarders konden me precies vertellen dat we met ons aflossingsplan niet eens de rente betaalde die per maand berekend werd......HUHHH????
Naja, dan na 1,5 jaar vind je een andere oplossing. Iemand doet je een gift of leent bij de bank om je toch een fatsoenlijk leven te kunnen bieden. Op je verjaardag heb je 8400 euro te verdelen aan de schuldeisers en daarmee zou je alle schulden kunnen aflossen....zo gezegd zo gedaan. Telefoontje aan een...bedrag ...overmaken bedrag...volgende...enz enz tot de 8400 euro op was. (let wel....dit was dus nog steeds die schuld van 2000 euro waar we vanaf het begin al aan betaalde elke maand opnieuwe.
Jaar rust....yes, we zijn erdoor en we betalen die persoon elke maand 200 euro terug. We kregen precies 9 maanden een menswaardig bestaan en zagen weer hoop voor de toekomst.

Tot 2 jaar geleden. De bel....deurwaarder....bedrag 1700 euro van 1 eiser...HUH? Die hebben we op mijn verjaardag betaald kijk dit zijn de bewijzen....Sorry...er was geen 70 euro betaald voor het afsluiten van het dossier >>> WHAT THE FUCK??? Binnen 4 maanden stond de rest van de deurwaarders met hetzelfde gelul aan de deur en was de schuld....18000 euro!!!! (let op...dit zijn nog steeds dezelfde schuldeisers als 4 jaar geleden toen was het bedrag 2000 euro en ze hebben alles minstens 4 keer betaald gehad)

We zagen door de bomen het bos niet meer en betaalde 600 euro per maand af en daarnaast hadden we dus 3 keer een beslag voor (juist het eerste bedrag waar al die tijd aan betaald was geweest en zelfs ineens betaald was geweest)
Dus....enige oplossing, dachten wij, collectieve schuldenregeling. Dan wordt het uitgezocht en al zouden we het nog moeten betalen dan hebben we tenminste rust en kunnen we over vijf jaren een nieuw leven starten.

NOT!

Na 1,5 jaar schuldbemiddeling blijkt dat we enkel in de toelaatbaarheidsfase zitten. Er is niets betwist er wordt maar aangenomen dat dit de schuld is (ondertussen voor die eerste 2000 euro 33000 euro) Er is ook nog niks betaald, heeeelemaaaal niks!!
Nu kregen we te horen dat die vijf jaar puur theorie is en het net zo goed 10 jaar of langer kan duren. De bemiddelaar krijgt maandelijks minstens 80 euro voor (niet) geleverde diensten en mag daarnaast erelonen innen, voor alles wat ze zogenaamd gedaan heeft. (telefoon opnemen, 1 keer per maand je leefgeld storten enz.)

We begonnen met volle moed maar nu ik nog veel meer weet zou ik het liefst de boel laten vallen en zelf, met alle deurwaarders van dien, mijn problemen weer in handen nemen. Als gezin met vier kleine kinderen gingen we van 1000 euro leefgeld (waar we wel alles van moesten betalen en maar 75 euro per week aan boodschappen, luiers, medicamenten van moesten kopen) naar maar liefst 700 euro en dit zonder verwittiging. De bemiddelaar zegt dat er geen geld is....ondertussen heb ik een duidelijke mail gestuurd met de vraag waar het belastingsgeld (2100 euro), het vakantiegeld (850) en mijn loon (totaal 3000 in de laatste 5 maanden) dan heen is gegaan....zonder antwoord helaas.
Alsook wat er met het reserve van 200 euro per maand is gebeurd en de zoieso 90 euro die ze per maand overhield. Zij beweert ze aan ons uitgekeerd te hebben....NOT!!!

Nog een mooie, rekeningen die niet betaald konden worden van het leefgeld zoals ziekenhuis moesten we bij deze schuldbemiddelaar binnen brengen...zij zou dit vanuit het reserve betalen....KRIJGEN WE VORIGE WEEK EEN DEURWAARDER VAN EEN ZIEKENHUISREKENING VAN MEI VORIG JAAR!!!!

Overigens krijgen wij geen enkele lijst te zien van haar verrichtingen. Dit hoort ze normaal elk half jaar bij de rechter in te dienen en alsook de schuldeisers te sturen. Ook dit is na 1 jaar en 8 maanden niet een keer gebeurd en weigert ze deze ook aan ons te overhandigen. We hebben de griffier gebeld om dit via hem te verkrijgen maar helaas....er is geen communicatie meer geweest met de schuldbemiddelaar sinds de uitspraak 1,8 maanden geleden!! Hoe fijn is die collectieve schuldbemiddeling nu?

Omdat ik zoveel wil vertellen over de verschillende praktijken en de scenario's die er zich binnen deze schuldenregelingen afspelen wil ik jullie verwijzen naar een website die mijn ogen heeft geopend. Lees alles eens rustig door en bedenk dan goed wat hieraan gedaan kan worden. Ik weet dat wij niet de eerste zijn die zo zitten en zeker niet de laatste zullen zijn!!!
Het Vierde Wereld Syndicaat.