vrijdag 18 december 2009

Besparen met Kerstmis

Besparen kan op veel manieren dat is wel duidelijk. Maar in tijden van schuldbemiddeling toch met iets leuks op de proppen komen is niet altijd even gemakkelijk.

Om te besparen op cadeautjes heb ik al iets aangehaald, maar je kan ook prima besparen op een kerstdiner of een kerst toetje. Aangezien we dit jaar steeds bij de ouders en de schoonouders gaan eten heb ik ze voorgesteld een zelfgemaakte kersttaart te maken. Zo kan ik behoorlijk wat besparen want een kerststronk of cake kost tegenwoordig nogal wat.

Overigens bak ik ook zelf de kindertaarten op verjaardagen. Het begon eigenlijk uit pure noodzaak. We hadden al ons geld opgedaan aan schulden (zaten toen nog niet in schuldbemiddeling) en ons derde kind werd 1 jaar. Ik ben gaan zoeken en besloot, om te besparen, zelf een taart te bakken. Mijn eerste verjaardagstaart was drie jaar geleden een feit.


Ik kreeg zo een goede commentaren dat ik besloot om op elke verjaardag te besparen op de bakker en dus zelf taarten te maken. Van een simpele cake veranderden de taarten langzaam in kleine kunstwerken. Zo heb ik al een cars vrachtwagen gebakken en een prinsessentaart gemaakt.

Ok, even terug op besparen op een kersttaart of een kerstcake.
Om jullie ook te helpen het recept en de ideeen.

Kerstcake.

Benodigdheden voor een normale kerstcake:
150 gram bloem
150 gram suiker
150 gram boter
2 eieren
1 grote tablet chocolade
kerstfiguurtjes

Mix alles door elkaar. Zorg dat de boter al wat zacht is zodat het gemakkelijk te mixen is. Doe het cakemengsel in een beboterde bakvorm en laat deze in een voorverwarmde over op 180 graden ongeveer 40 minuten gaar worden.

Haal de cake uit de vorm en laat deze afkoelen.
Snij de cake doormidden en vul deze met iets wat je lekker vindt. Familie vindt hier goedkope aardbeienjam en zelfgeklopte slagroom geslaagd.
Smelt de tablet chocolade en doe hier een scheutje room of koffiemelk bij. Besmeer de cake geheel met de gesmolten chocolade en laat deze afkoelen.
Versier de cake zoals je zelf wilt. Kerstfiguurtjes kan je ook eetbaar kopen bij de betere kookwinkels, maar als je echt wilt besparen neem je gewoon wat kleine kerstballetjes of prikkers die je in een kerststukje verwerkt.

Klaar is je super mooie besparende kerstcake!!

De kersttaart.

Benodigdheden:
mix voor biscuitdeeg (bij aveve of boerenbond is die goedkoop)
water
Chocolade

Maak de biscuitdeeg zoals het op de verpakking staat.
Snij de taart doormidden en vul deze zoals je zelf wenst. Om te besparen kan je overrijp fruit of andere spullen die opmoeten en toch lekker zijn in de taart stoppen.
Smelt de chocolade en voeg wat room toe om aanbranden te voorkomen. Ook blijft de chocolade na afkoelen lekker smeuig.
Bestrijk de taart hiermee en laat hem goed afkoelen.
Versier de taart zoals je dat zelf wilt. Dat kan je doen op een besparende manier zoals bij de kerstcake, maar als je echt iets speciaals wilt kan je ook vormpjes uit marsepein uitsteken en erop plakken.

Marsepein kan je nu heel goedkoop vinden in de supermarkt. Zorg wel dat je 50/50% marsepein hebt en wanneer je deze uitrolt kan je het best in plaats van bloem poedersuiker gebruiken. Wil je echt besparen kan je marsepein ook zelf maken, maar ik vond dat een rommeltje worden al smaakte hij wel heerlijk.
Kleur de marsepeinen vormpjes met bietensap of kleurstoffen.

Een speciale kersttaart hoeft dus niet duur te zijn :)

donderdag 17 december 2009

Besparen door op zwarte markt te kopen

Een van de leukste maniere van besparen op bruikbare producten en cadeautjes voor de kerst of verjaardagen is het bezoeken van een zwarte markt.

Althans, dat vind ik. Je bent er eens lekker uit en zonder al teveel kosten te moeten maken kan je rustig langs de verschillende kramen struinen op zoek naar een nieuwe pan, speelgoed voor de kinderen en goede en schone kleding.

Persoonlijk vind ik een zwarte markt beter dan een rommelmarkt, tenminste in de winter. Ten eerste is een zwarte markt negen van de tien keer verwarmd en overdekt en ten tweede zijn de spullen die er aangeboden worden vaak veel schoner en beter dan op een rommelmarkt.

Vooral kleding voor mijzelf haal ik er graag. Ook nieuwe kleding voor de kinderen kan je spotgoedkoop halen op een zwarte markt. Ik probeer altijd een zwarte markt te vinden waar minimaal gratis parkeren geldt en het liefst ook een gratis entree is. Op deze manier kost het me ook niets wanneer ik er niks vind, want dat gebeurd ook wel eens.

Ook cadeautjes voor anderen haal ik graag op een zwarte markt. Omdat er toch veel nieuwe producten te krijgen zijn vind ik vaak voor een prikje een leuk presentje. Zo bouw ik mijn dozen, voor de feestdagen, door het jaar door flink op zonder dat ik al teveel ineens moet uitgeven.

Naja, genoeg reclame gemaakt voor de zwarte markten :)
Een goede is natuurlijk in Tessenderlo, een hele grote met veel muziek en spektakel. Daarnaast vind ik Neerpelt ook wel geschikt maar je merkt dat de prijzen hier toch hoger liggen.
De enige gratis entree zwarte markt die ik tot nu toe heb kunnen vinden en die ook nog eens op zaterdag en zondag open is is toch zwarte markt geleen.

Veel plezier :)

Zwarte Markt: wat is dat?

Een zwarte markt is een speciale markt waarbij u goedkoop en zonder belastingen erover te betalen producten kunt aankopen. Tegenwoordig kunnen die zowel uit tweedehands artikelen als uit nieuwe producten bestaan. Het bezoeken van een zwarte markt kan heel verrassend zijn en u kunt er veel koopjes halen. Maar waar komt de zwarte markt eigenlijk vandaan?

Zwarte Markt: Het onstaan van de zwarte markt.


Een zwarte markt houdt eigenlijk het kopen en verkopen van illegale producten in. De artikelen die op een zwarte markt aangeboden worden zijn onwettig wanneer er geen belastingen over worden betaald of er geen vergunning voor de verkoop aanwezig is. Vroeger handelden de zwarte markten dan ook in gestolen goederen, sigaretten en verboden wapens.

In de tweede wereldoorlog begon men eigenlijk met de zwarte handel. Dit was uit protest tegen de oorlog en de schaarsheid van bepaalde producten. Na de tweede wereldoorlog werden de zwarthandelaars opgesloten en veroordeeld.

Zwarte Markt: De ontwikkeling.

Zwarte markten lijken zich steeds meer te ontwikkelen in tijden van financiele crisis. Ook wanneer er een bepaald product verboden wordt lijkt het alsof de zwarte markten weer open gaan bloeien. Steeds vaker vindt men zwarte markten in alle delen van het land maar ook bijvoorbeeld in Belgie zijn zwarte markten populair.

Ook al wordt deze markt de Zwarte Markt genoemd vanwege het duistere karakter van vroeger uit, toch heeft elke provincie wel zijn eigen zwarte markt.

Zwarte Markt: De zwarte markten van nu.

De zwarte markten van nu worden regelmatig gecontroleerd door controleurs. Zo dienen uitbaters van de zwarte markten precies te weten wie er binnen is en wat er verhandeld wordt. Gelukkig kennen ook de standhouders van een zwarte markt over het algemeen de regels en worden er maar soms illegale producten terug gevonden.

De zwarte markten van nu worden over het algemeen als gezellige markten bezien. Er is vaak een regelmaat aan tweedehands artikelen en nieuwe producten en daarnaast vind men er ook altijd een aantal eetgelegenheden en plaatsen waar men rustig een drankje kan nuttigen.

Op sommige zwarte markten komen op regelmatige tijdstippen gasten muziek optredens doen wat een gezellige en ongedwongen sfeer meebrengt.

Natuurlijk zijn er niet enkel nieuwe of gewone tweedehands spullen te vinden op de zwarte markt. Dit is ook een zeer goede markt om je verzameling compleet te maken of om antiek te kopen. Een zwarte markt bezoeken is dan ook voor vele doelgroepen een geschikte uitstap.

maandag 14 december 2009

Besparen, schulden krijg er hoofdpijn van

Nu, we hebben dus nog 100 euro gekregen waarvan we de boodschappen hebben gedaan. Er is nu nog 20 euro over maar we hebben tenminste weer voldoende te eten in huis voor de aankomende tijd.
Daarbij komt dat we kerstavond en eerste kerstdag dit jaar elders vieren en dat scheelt ook een hoop. Gelukkig hoef ik dit jaar niet te rekenen en te besparen om een goed diner op tafel te zetten.

Wel heb ik door het besparen van de afgelopen tijd en het niet weten of ik voldoende voeding en luiers zou hebben tot het eind van de maand ontzettende hoofdpijn. Wordt er gewoonweg misselijk van.

In ieder geval gaan we aankomend weekend zelf op de Zwarte Markt in Geleen staan. Het is er niet enkel super gezellig, de kinderen zijn ook meer dan welkom wat het voor ons een echte gezinsuitstap maakt. Daarnaast kunnen we voor vier euro onze buik dik eten aan heerlijke hapjes, daar kook ik thuis niet voor.

Nu ga ik me dadelijk op de bank liggen en hopen en smeken dat de bespaar ideeen en de schulden eens even uit mijn hoofd verdwijnen en dat mijn hoofdpijn weer wat zakt.

Hopelijk kan ik morgen dan weer een helder berichtje achterlaten :)